×
វគ្គបណ្តុះបណ្តាលបច្ចេកទេសដំណាំកៅស៊ូដល់កសិករកៅស៊ូគ្រួសារនៅខេត្តបាត់ដំបង

កាលពីថ្ងៃទី១០ ខែកក្កដា ឆ្នាំ២០២៣ នាយកដ្ឋានអភិវឌ្ឍន៍កៅស៊ូ នៃអគ្គនាយកដ្ឋានកៅស៊ូបានបើកវគ្គ​បណ្តុះ​បណ្តាល​​បច្ចេកទេ​ស​ដំណាំកៅស៊ូ​ដល់​កសិករកៅស៊ូគ្រួសារនៅសាលប្រជុំសហគមន៍កៅស៊ូគ្រួសារស្រុកសំឡូត ខេត្តបាត់ដំបង ដោយ​​មានការអញ្ជើញ​ចូលរួម​ជាគណៈ​អធិ​បតីដោយលោក​ ឃុន កក្កដា​ អគ្គនាយករងនៃអគ្គនាយកដា្ឋនកៅស៊ូ លោក ហ៊ ស៊ីនេត អនុប្រធាន​នាយកដ្ឋា​ន​​អភិវឌ្ឍន៍កៅស៊ូ និងលោក មាស សាវិន ប្រធានសហគមន៍កៅស៊ូគ្រួសារស្រុកសំឡូត ព្រមទាំងមាន​ការ​ចូលរួមដោយ ប្រធានការិយា​ល័យកៅស៊ូនៃមន្ទីរ​កសិកម្ម រុក្ខាប្រមាញ់ និងនេសាទខេត្តបាត់ដំបង ប្រធាន​ការិយាល័យកសិកម្ម និងធនធានធម្មជាតិស្រុកសំឡូត ថ្នាក់ដឹកនាំនិងសមាជិក​របស់សហគមន៍​កសិកម្មកៅស៊ូ​​​គ្រួសារស្រុកសំឡូត និងកសិករ​​កៅស៊ូ​គ្រួសារ​​ចូលរួម​​សរុបចំនួន​៥០​នា​ក់ ​(ស្រី១៦​នាក់)។ វគ្គបណ្តុះបណ្តាលនេះមានគោល​ បំណងផ្តល់ឲ្យ​កសិ​ក​រយល់​ដឹងពីសារៈ​ប្រយោជន៍​ដំណាំកៅស៊ូ​មាន៖ (១) ស្ថាន ភាព​ដំណាំ​កៅស៊ូ​នៅកម្ពុជា (២) ​ដំណាំចន្លោះរងនិងដំណាំគម្របដី (៣) ការថែ​ទាំអំឡុងពេលចៀរជ័រ (៤) ការ​​​​បង្ការ​និងកា​រព្យា​​បាល​ជំងឺ (៥)​ ​ការបើកមុខចៀរ​ជ័រដំបូង (៦) បទដ្ឋាន​បច្ចេក​ទេសចៀរជ័រ ជាពិសេស​ការ​យក​ផល​ទទួលបានទិន្នផល​ខ្ពស់និង​ត្រឹម​​ត្រូវ​តាមបទដ្ឋានបច្ចេកទេស​។

ក្នុងវគ្គបណ្តុះបណ្តាលនេះ ក្រុមការងារ​បាន​ធ្វើបទបង្ហាញលើផ្នែកទ្រឹស្តីនិងអនុវត្តចៀរផ្ទាល់​នៅ​នឹង​កន្លែងចំនួនប្រាំថ្ងៃទៅតាមផ្នែកនីមួយៗដូច​ខាង​ក្រោម​៖

ក. ផ្នែកទ្រឹស្តី

១. ស្ថានភាពដំណាំកៅស៊ូនៅកម្ពុជា

២. ដំណាំចន្លោះរងនិងដំណាំគម្របដី 

៣. ការថែទាំចម្ការកៅស៊ូយកផល

៤. ការបង្ការនិងការព្យាបាលជំងឺ

៥.ការបើកមុខចៀរជ័រដំបូងនិងបទដ្ឋានបច្ចេកទេសចៀរជ័ររួមមាន៖

  • លក្ខខណ្ឌចាំបាច់សម្រាប់ការបើកមុខចៀរ​ដំបូង
  • បទដ្ឋានបច្ចេកទេសក្នុងការចៀរជ័រ
  • ការគ្រប់គ្រងផ្ទាំងមុខចៀរមុខក្រោមនិងមុខលើនិង
  • ការប្រើប្រាស់ថ្នាំរំញោច។

ខ. ផ្នែកអនុវត្ត

១.របៀបវាស់ទំហំដើមដែលត្រូវបើកមុខចៀរដំបូង​ និងវិធីកំណត់ចំណាំដើមដែលមានទំហំ​មិនទាន់​គ្រប់​ខ្នាតនិង​គ្រប់​ខ្នាត ​(ទំហំគ្រប់ខ្នាត ៥០ ស.ម ដោយវាស់នៅកម្ពស់១ម ពីដី)

២.របៀបបែងចែកដើមជាពីរដើម្បីបើកមុខចៀរដំបូង

៣.របៀបក្រិតកំពស់មុខចៀរស្លាបព្រា​ កងទ្រចាននិងរបៀបបញ្ចុះស្លាបព្រា និងចង​កង​ចាន

៤.របៀបគូសក្រិតផ្ទាំងចៀរសម្រាប់រយៈពេលមួយឆ្នាំ ដោយប្រើទង់ជ័យដែលមានមុំ៣៥ ដឺក្រេ

៥.របៀបកាន់ពន្លាក ចលនាបំលាស់ទីក្នុងពេលចៀរនិងរបៀបបើកមុខចៀរចំនួនបីពន្លាកដំបូង

៦.បទដ្ឋានក្នុងការចំណាយសំបកក្នុងមួយពន្លាកជម្រៅនិងចំណោតមុខចៀរ

៧.ការថែទាំមុខចៀរក្នុងអំឡុងពេលចៀរនិងការរៀបចំធ្វើផ្លូវភ្លើង ដើម្បីបង្ការអគ្គីភ័យនៅរដូវ ប្រាំង​។

សេចក្ដីសន្និដ្ឋាននិងសំណូមពរ

តាមរយៈវគ្គបណ្តុះបណ្តាលបច្ចេកទេសដំណាំកៅស៊ូដល់កសិករកៅស៊ូគ្រួសារនៅស្រុកសំឡូត ខេត្ត​បាត់​ដំបងបាន​​​បង្ហាញឲ្យឃើញថាកសិករ៖

១.បានអញ្ជើញចូលរួមមានការយកចិត្ដ​ទុកដាក់​ខ្ពស់ចំពោះវគ្គបណ្តុះបណ្តាល​ទាំង​ផ្នែក​ទ្រឹស្ដី និងការអនុវត្តផ្ទាល់

២. ទទួលបានការយល់ដឹងបានកាន់តែច្បាស់អំពីបច្ចេកទេសដំណាំកៅស៊ូ ជាពិសេស​បច្ចេកទេសចៀរជ័រដូចជា ​ការ​កំណត់​​ទំហំ​ដើម​កៅស៊ូ​និង​ចំនួន​ដើម​ដែល​ត្រូវបើកមុខចៀរដំបូង ការ​កំណត់​​កំពស់​មុខ​ចៀរ ស្លាបព្រា កងទ្រចាន​ ការ​កំណត់ផ្ទាំងចៀរ​​ រយៈ​ពេល​ចៀរ​ក្នុង​មួយឆ្នាំ របៀបកាន់ពន្លាកចៀរ ចលនា​បំលាស់ទី​របស់​ជើង​ក្នុង​ពេល​ចៀរ កា​រចំណាយសំបក ការថែទាំផ្ទាំងមុខចៀរ និង​ការ​​គ្រប់គ្រង​ផ្ទាំង​មុខ​ចៀរ។ ទន្ទឹម​នេះ​កសិករក៏បានយល់​ដឹង​បន្ថែម​ពី​ពេល​វេលាដែលត្រូវ​ចៀរនិងរបៀប​សាជ័រតាមដើម​នីមួយៗ ដើម្បីប្រមូលទឹក​ជ័របាន​កម្រិតអតិ​បរិមា​។

៣. បាន​ថ្លែង​អំណរគុណ​​ដល់អគ្គនាយកដ្ឋានកៅស៊ូ​ ​ដែលបានចាត់​មន្រ្តី​ជំនាញ​ចុះបើកវគ្គបណ្តុះបណ្តាលបច្ចេកទេសដំណាំកៅស៊ូ​ដល់​កសិករកៅស៊ូគ្រួសារនៅស្រុកសំឡូត ​​​ និង​សំណូម​ពរ​សុំឲ្យ​ក្រុម​ការងារបន្ត​ចុះ​បើកវគ្គបណ្តុះ​បណ្តាល​នេះឲ្យ បានរៀងរាល់ឆ្នាំ៕

ព័ត៌មានចុងក្រោយ