ការរាតត្បាតជំងឺមិនគ្រាន់តែជាក្តីបារម្ភសម្រាប់មនុស្សប៉ុណ្ណោះទេ ចំពោះការធ្វើធុរកិច្ចកសិកម្មក៏ស្ថិតក្នុងការភ័យខ្លាចនូវការផ្ទុះឡើងនៃជំងឺផង ដែរ។ អតិសុខុមប្រាណដែលបង្កជំងឺដល់រុក្ខជាតិបានបំផ្លិចបំផ្លាញទូទាំងពិភពលោក។ រួមជាមួយនឹងការសម្លាប់សត្វល្អិតនិងជំងឺលើដំណាំក៏បង្កហានិភ័យយ៉ាងខ្លាំងក្នុងវិស័យកសិកម្មផងដែរ ហើយបញ្ហាដំណាំដែលត្រូវបានបំផ្លាញដោយជំងឺមិនមែនជារឿងចម្លែកទេ។
ជាមួយនឹងការផ្លាស់ប្តូរអាកាសធាតុ ការកើនឡើងនៃសីតុណ្ហភាពពិភពលោក និងការកើតជំងឺលើដំណាំថ្មីៗឃើញថា មាននិន្នាការកើនឡើងដែលក្តីបារម្ភដ៏ធំបំផុតគឺកសិករទទួលបានទិន្នផលដំណាំទាប។
កៅស៊ូធម្មជាតិជាដំណាំមួយប្រភេទដែលត្រូវតែដោះស្រាយរាល់បញ្ហាជំងឺដែលកំពុងរាតត្បាត។ ជាពិសេស ផលប៉ះពាល់ដល់ឬសនិងស្លឹកក៏ជាកត្តាដ៏សំខាន់។ ជំងឺគ្រោះថ្នាក់បំផុតដែលបានកត់ត្រាគឺច្បាស់ណាស់ សំដៅលើជំងឺស្លឹកដែលនៅតែឆ្លងនៅតំបន់ជាច្រើននៅក្នុងប្រទេសប្រេ- ស៊ីល។ ជាការពិតគ្រោះមហន្តរាយនៃជំងឺស្លឹកនៅអាម៉េរិកខាងត្បូង (SALB: South American Leaf Blight) ដ៏គួរឱ្យភ័យខ្លាចបានកើតមានឡើងក្នុងឧស្សាហកម្មកៅស៊ូធម្មជាតិពិភពលោកជាច្រើនឆ្នាំហើយមកដល់ពេលនេះ។
នៅពេលដែលដើមកៅស៊ូមួយត្រូវបានឆ្លងជំងឺ SALB វាអាចបំផ្លាញចម្ការកៅស៊ូទាំងមូលបានឬជាក់ស្តែងជាវិនាសកម្មសម្រាប់ឧស្សាហកម្មកៅស៊ូរបស់ប្រទេសយើង ហើយរហូតមកដល់ពេលនេះមិនទាន់មានការព្យាបាលលើជំងឺនេះនៅឡើយទេ។ អ្វីដែលត្រូវធ្វើគឺអនុវត្តវិធានការដាក់ឱ្យនៅដាច់ពីគេដើម្បីការពារការរីករាលដាលដែលជាវិធានការរឹតបន្តឹងយ៉ាងហ្មត់ចត់បំផុត ចំពោះការធ្វើដំណើរទាំងអស់ចេញពីតំបន់ដែលឆ្លងជំងឺនៅក្នុងប្រទេសប្រេស៊ីល ពីព្រោះមេរោគអាចឆ្លងបានយ៉ាងងាយស្រួលតាមរយៈការធ្វើដំណើរ។ ហេតុនេះវិធានការកំចាត់ជំងឺនេះចាំបាច់ណាស់សម្រាប់អ្នកធ្វើដំណើរទាំងឡាយ ដែលចេញពីប្រទេសប្រេស៊ីលទៅកាន់ប្រទេសដែលផលិតកៅស៊ូសំខាន់ៗដូចជា៖ អាស៊ី និងអាហ្រ្វិកជាដើម។
ទោះបីជាជំងឺ SALB ត្រូវបានគ្រប់គ្រងយ៉ាងល្អតាមរយៈការដាក់ឱ្យនៅដាច់ពីគេបែបនេះក៏ដោយ ជំងឺស្លឹកថ្មីលើកៅស៊ូនាពេលថ្មីៗនេះបានបង្កើតការភ័យខ្លាចដ៏ធំមួយក្នុងចំណោមអ្នកដាំកៅស៊ូនៅក្នុងតំបន់។
ជំងឺជ្រុះស្លឹកបង្កដោយផ្សិត Pestalotiopsis ជាឈ្មោះជំងឺថ្មីមួយដែលប៉ះពាល់ដល់ស្លឹកកៅស៊ូ។ បើយោងតាមការកត់ត្រាជំងឺនេះលេចឡើងរាល់ពេលមានភ្លៀងធ្លាក់ខ្លាំងក្នុងករណីខ្លះនៅពេលដែលឆ្លងជំងឺនេះ ដើមកៅស៊ូនឹងបាត់បង់ស្លឹកយ៉ាងច្រើន ហើយទិន្នផលទឹកជ័របានធ្លាក់ចុះរហូតដល់២០%។ រហូតមកដល់ពេលនេះ មិនមានការព្យាបាលណាដែលមានប្រសិទ្ធភាពត្រូវបានរកឃើញនោះទេ លើសពីនោះការព្រួយបារម្ភមួយទៀតគឺដើមកៅស៊ូដែលបានឆ្លងជំងឺជ្រុះស្លឹកបង្កដោយផ្សិត pestalotiopsis អាចវិវត្តទៅជាជំងឺផ្សេងទៀត ដូចជាជំងឺជ្រុះស្លឹករដូវភ្លៀង phytophthora ។
ជាការពិតគ្រប់តំបន់ដាំកៅស៊ូនៅក្នុងបណ្តាប្រទេសផលិតធំៗបានរាយការណ៍អំពីឧប្បត្តិហេតុនៃជំងឺស្លឹកបង្កដោយផ្សិត pestalotiopsis។ ដូច្នេះលុះត្រាតែមានការស្រាវជ្រាវដើម្បីបង្កើតវិធីសាស្រ្តព្យាបាល ពីព្រោះអាចប៉ះពាល់ដល់ផលិតកម្មកៅស៊ូធម្មជាតិពិភពលោកបន្ថែមទៀត។ សូម្បីតែពេលនេះ ក៏មានការព្រួយបារម្ភដែរថាពិភពលោកប្រហែលជាមិនមានកៅស៊ូធម្មជាតិគ្រប់គ្រាន់សម្រាប់ផ្គត់ផ្គង់ដល់ឧស្សាហកម្មសំបកកង់ឡើយ មកពីថ្លៃទាបខ្លាំងពេកបានបង្ខំឱ្យកសិករកៅស៊ូគ្រួសារបោះបង់ចម្ការកៅស៊ូរបស់ពួកគាត់។
អ្នកជំនាញខាងជំងឺកៅស៊ូបានស្នើឱ្យធ្វើការស្រាវជ្រាវរួមគ្នា ដើម្បីស្វែងរកដំណោះស្រាយគ្រប់គ្រងជំងឺនេះឱ្យបានល្អប្រសើរ។ ក្រោមការគ្រប់គ្រង់របស់ក្រុមប្រឹក្សាស្រាវជ្រាវនិងអភិវឌ្ឍន៍កៅស៊ូអន្តរជាតិ (The International Rubber Research and Development Board: IRRDB) ការស្រាវជ្រាវនឹងមានការសហការគ្នារវាងអ្នកវិទ្យាសាស្ត្រមកពីបណ្តា ប្រទេសផលិតកៅស៊ូជាច្រើន។
យោងតាមការស្នើរបស់អ្នកជំនាញ វិធីសាស្ត្រតែមួយអាចមិនសមស្របឬសមប្រកបក្នុងការគ្រប់គ្រងជំងឺទេ ពីព្រោះការគ្រប់គ្រងជំងឺដោយសារធាតុគីមីដែលប្រើតែថ្នាំសម្លាប់ផ្សិតគឺមិនគ្រប់គ្រាន់ទេ។ អ្នកជំនាញក៏បានស្នើវិធីសាស្រ្តរួមមួយដើម្បីដោះស្រាយបញ្ហានេះ ដោយផ្អែកលើការសម្រេចចិត្តពាក់ព័ន្ធនឹងការប្រើវិធីសាស្រ្តជាច្រើនដែលបានសម្របសម្រួលដើម្បីបង្កើនប្រសិទ្ធភាពក្នុងការគ្រប់គ្រងមេរោគនេះ តាមបែបអេកូ- ឡូស៊ីនិងសេដ្ឋកិច្ច។
ការងារទាំងនេះអាចរាប់បញ្ចូលនូវការជ្រើសរើសនិងការរៀបចំទីតាំងដ៏ត្រឹមត្រូវ ការប្រើប្រាស់រុក្ខសម្ភាដែលធន់នឹងជំងឺ ការផ្លាស់ប្តូរការអនុវត្តការដាំដុះ ការកែប្រែបរិស្ថានតាមរយៈការជីកប្រឡាយ ការស្រោចស្រព ការកាត់មែកតូចៗចេញ ការកាប់ឆ្ការសម្អាតចម្ការ និងការប្រើថ្នាំសម្លាប់សត្វល្អិតបើចាំបាច់។ ដូច្នេះដើម្បីបន្ថែមពីលើវិធានការប្រពៃណីទាំងនេះ ចាំបាច់ត្រូវអនុវត្តការពិនិត្យតាមដានកត្តាបរិស្ថានមាន៖ សីតុណ្ហភាព សំណើម pH ដី និងសារធាតុចិញ្ចឹមផងដែរ។
ការធ្វើរោគវិនិច្ឆ័យដ៏ត្រឹមត្រូវនៃភ្នាក់ងារបង្កជំងឺតាមវិធីសាស្រ្តសាមញ្ញនិងម៉ូលេគុលគឺត្រូវការបន្ទាន់ណាស់ បើគ្មានការកំណត់អត្តសញ្ញាណនិងការធ្វើរោគវិនិច្ឆ័យត្រឹមត្រូវទេ នោះវានឹងពិបាកក្នុងការរៀបចំគ្រោងការណ៍គ្រប់គ្រងជំងឺឲ្យបានសមស្រប។
ការយល់ដឹងឱ្យបានហ្មត់ចត់អំពីវដ្ដនៃជំងឺ រួមទាំងកត្តាអាកាសធាតុនិងបរិស្ថានៗផ្សេងទៀត ដែលជះឥទ្ធិពលលើវដ្តជំងឺនិងតម្រូវការបរិស្ថានរបស់រុក្ខជាតិគឺជាកត្តាចាំបាច់ផ្សេងទៀត ដើម្បីគ្រប់គ្រងជំងឺនេះឱ្យមានប្រសិទ្ធភាព។
តាមពិតគ្មានអ្វីគួរឲ្យសង្ស័យទេដែលជំងឺស្លឹកកៅស៊ូថ្មីនេះ បង្កការគំរាមកំហែងយ៉ាងធ្ងន់ធ្ងរដល់ឧស្សាហកម្មកៅស៊ូធម្មជាតិ ហើយការប្រែប្រួល អាកាសធាតុក៏ជាផ្នែកមួយដែលត្រូវយកចិត្តទុកដាក់យ៉ាងខ្លាំងផងដែរ៕